субота, 26. новембар 2016.

Runska kosmogonija




Fehu je prvobitna vatra kreacije koja se meša sa..

Uruz-om, večnim ledom. Nakon susreta Vatre i Leda nastala su prva bića- rogati korelat Auroksa (koji je vezan za Uruz)- krava Audhumla i..
 
Imir, ledeni div. Koren Rune Thurisaz, “thurs” , znači ''div''.

Kada je krava Audhumla lizala mraz nastao spajanjem vatre i leda ona je stvorila Burija, Odinovog pretka. Runa Ansuz znači ''As'', tj. Bog.

Proces stvaranja prelazi u ruke Bogova Imir je ubijen i od njegovog tela Oni stvaraju zemlju. Potom postavljaju Sunce i Mesec i time se započinje ciklus smene dana i noći. Raido označava točak, odnoseći se na spomenuti ciklus.

Kenaz znači baklja i odnosi se na Sunce i Mesec, naše prirodne nebeske baklje. Takođe, odnosi se i na spiritualno znanje koje su Bogovi dobili prilikom njihovog udela u kreaciji sveta.

Bogovi stvaraju Asgard, svoje prebivalište i Midgard, naše prebivalište. Odin, Henir i Lodur potom poklanjaju život drveću i tako nastaju prvi ljudi, Ask i Embla. Gebo označi poklon.

Kreacija je tekla dobrim tokom. Wunjo označava savršenstvo.

Ovo je kraj prve grupe ili aett-a koji se odnosi, kao što je i očigledno, na stvaranje. Drugi aett se odnosi na dalju evoluciju ove kreacije.

 Žena  zvana Gulveig unosi nemir u srce Bogova Asgarda. Oni je, zbog počinjenih zločina, osuđuju na smrt spaljivanjem. Tajanstvena žena međutim preživljava kaznu, kao i naredne dve, kada Bogovi ponovo pokušavaju da je spale. Po nekim tumačenjima, Gulveig je nakon svake preživljene kazne rodila po jednu Nornu (suđaju). Urd je prva Norna i ona vlada prošlošću, pa je zbog toga za nju vezana Runa Hagalaz.
 
Nauthiz je povezana sa Nornom budućnosti, Skuld.

Isa odgovara Norni sadašnjosti, Verdandi.

Runa Jera simbolizuje tok vremena na zemlji, nadgledan i vođen od strane Norni (krug Samsare). U ovom trenutku shvatamo prirodu naše smrtnosti i ciklus života uopšteno. Do sada smo bili svedoci kreativnog procesa i progresivnog opadanja (involucije) svesti u materiju, uhvaćenog i subjektizovanog po principima vremena i prostora. Ovde se točak vremena okreće i Odin, kroz svoja žrtvovanja, inicira proces povratka svesti.

Eihwaz simbolizuje Igdrasil, sveto drvo koje čini osu Univerzuma. Odin je na njemu visio proboden kopljem, žrtvujući sebe sebi. Tokom 9 dana i 9 noći on je u stanju šamanskog transa spoznao tajnu Runa i dospeo u svet mrtvih.



Tokom svojih putovanja, Odin je takođe žrtvovao jedno oko bacivši ga u Mimirov Bunar, simbolizovan Runom Pertho. Tim činom On je dobio znanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Odin sada poseduje duboko spiritualno znanje ali još uvek ne zna kako da upotrebi dobijene moći. On može da vidi budućnost ali ne i da je promeni. Zbog toga On putuje u svet mrtvih gde sreće Volvu, koja nakon susreta sa Odinom rađa Valkire, moćne zaštitnice i pomoćnice, simbolizovane Runom Algiz.

Sowilo simbolizuje Sunce i Odinovu spiritualnu pobedu. Na kraju svog putovanja, On postaje personifikacija Sunca, vodeći svoj narod u pravcu evolucije.(Sunce kao personifikacija vođe spominje se i u Runskim poemama).

Treći aett se odnosi na transformaciju čovečanstva i njegov dalji razvoj.

Tiwaz podseća na koplje i kroz svoju povezanost sa Bogom Tirom simbolizuje ratničku želju za pravdom. Tokom Gvozdenog Doba, ljudi su počeli da prave bolja oruđa i oružja, kao i da organizuju prve oblike vlasti.

Berkana je Runa velike ženske moći. Čovečanstvo razvija poljoprivredu i snažnu matrijahalnu tradiciju.

Nastaju prve domaće životinje. Ehwaz znači konj.

Sada kada su uspostavljeni osnovni uslovi za opstanak, čovečanstvo se okreće mentalnom razvoju. Mannaz simbolizuje razvoj ljudskog intelekta. Patrijarhat uzima prvenstvo, kao i razvoj tehnologije.

Kako patrijarhat uzima prvenstvo, tako se žena okreće spiritualnoj strani ljudskog razvoja, držeći drevnu magijsku tradiciju živom. Laguz je ženska Runa i simbolizuje gore opisani aspekt ljudske svesti.

Ljudsko društvo se stabilizuje i spiritualne aspiracije, simbolizovane Runom Ingwaz, vode čoveka ka ideji da je on stvorio Bogove (a ne obrnuto). Moć kvari čoveka i korupcija prlja društvo.

Bliži se kraj sveta poznat kao Ragnarok. Runa Dagaz simbolizuje kraj jednog doba i početak drugog. Naš svet biće uništen ali njega će zameniti novi, bolji.

Othala simbolizuje porodicu. Deca Bogova preživljavaju Ragnarok i postaju Bogovi novog sveta.


I tako se večno kruženje kreativnih i destruktivnih sila nastavlja u nedogled plešući pod ritmom kosmičke pesme. Kao što se vidi, Rune su koherentni sistem koji bi izgubio smisao ukoliko bi se njihov redosled promenio. One su  fascinantno i moćno magijsko oruđe koje nastavlja da otkriva svoje misterije ka nama preko mnogih nivoa. Bez sumnje, Rune kriju čitavo bogatstvo znanja i simbolizma vredno proučavanja tokom celog života. 




Нема коментара:

Постави коментар