петак, 24. јануар 2020.

Vatra i Led



Osnovni elementi u nordijskoj mitologiji su Vatra i Led. Mešanjem ove dve sile nastaje svet. Oni su kao Jin i Jang, jedno drugo prožimaju, u večitom kosmičkom plesu. I jedna i druga sila značajne su za funkcionisanje našeg sveta, bez jedne i druge se ne može. Tačnije, bez njihovog međusobnog odnosa, ove HARMONIJE SUPROTNOSTI.

Led je sila kristalizacije i skupljanja, Vatra - rastvaranja i širenja. Još je grčki filozof Empedokle govorio da se svemir širi i skuplja, mnogo pre nego što je nauka to pokazala. Radi se zapravo o smeni kosmičkih ciklusa, Braminom udahu i izdahu, Svarogovom danu i Svarogovoj noći. Po Empedoklu ovo se dešava pod dejstvom dve kosmičke sile- Ljubavi i Mržnje. To su, dakle, u oblasti fizike - Led i Vatra.


I jedan i drugi princip su istovremeno kreativni i destruktivni. Tokom zime Led može doneti smrt i uništenje, ali u Ledu je takođe seme života. Ližući primordijalni Led, krava Audhumla oslobađa prvo živo biće, diva Imira. Što se Vatre tiče, jasno je kako ova sila može biti stvarajuća, jer toplota daje život. Vatra je destruktivna, ali pročišćujuća sila, bez koje novi svet ne bi mogao da se rodi.

Pre nego što nastupi Sumrak Bogova, Ragnarok - dolazi do smene perioda Leda i perioda Vatre. Oni plešu poslednji put u jednom kosmičkom ciklusu. Prvo nastupa Ledeno doba, Velika Zima, Fimbulvetr. Onda dolazi do kosmičkog požara. Zatim sve kreće iz početka....

Нема коментара:

Постави коментар